De Fietsersbond

de FietsersbondWie is de Fietsersbond en waarvoor komen ze in actie? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Het is algemeen bekend dat de Fietsersbond voor de fietsers opkomt, maar wat hebben ze de afgelopen jaren eigenlijk bereikt? Daar ga ik het hier over hebben! Ik ga de drie belangrijkste doorbraken op een rijtje zetten die ik heel belangrijk vind waar de Fietsersbond enorm mee heeft geholpen, kijkt u maar eens:

  1. De fiets is gered! In de jaren ’70 wilden veel grote steden de weg vrij maken voor auto’s, voor de fiets was er geen plek meer. Fietsers en bonden kwamen massaal in actie tegen dit plan, en het werkte! Een aantal jaren later zien ook steden in dat dit het juiste is wat ze gedaan hebben. Niemand wil vandaag de dag nog auto’s door de binnenstad hebben rijden en op de marktpleinen hun auto parkeren. De steden hebben destijds er juist voor gekozen om de binnensteden bijna geheel autovrij te maken.
  2. Stationstallingen, ze zijn bijna niet meer te missen als je op een station aankomt, maar toch waren de NS en andere instanties hier in het begin geen voorstander van. De vervoerders vonden dat fietsen en reizen met het openbaar vervoer niet samen gingen, vandaag de dag is die combinatie bijna onmisbaar. De Fietsersbond heeft acties gevoerd tegen de openbaar vervoerders en doet dat nog steeds voor betere omstandigheden.
  3. De OV-fiets plannen waren al in de jaren ’70 van de vorige eeuw gemaakt. Het heeft lang geduurd voordat de plannen doorgevoerd werden, maar inmiddels zie je de gele fietsen bijna overal. In 2003 werd het plan van de OV-fiets toch doorgezet en daar heeft de Fietsersbond een groot aandeel in. Meer dan een miljoen ritten worden jaarlijks gereden op de fietsen. De laatste jaren wordt het systeem tot een van de meest succesvolle- en rendabele leenfietsensysteem ter wereld benoemd.