Fietsverlichting

Fietsverlichting

Veilig deelnemen aan het verkeer begint bij jezelf. Denk bijvoorbeeld aan het fietsen met de juiste vorm van verlichting. Met verlichting fietsen is niet alleen slim, het is ook nog eens verplicht. De wet zegt hierover het volgende:

Verlichting

Iedere fietser moet tijdens het vallen van de avond en het aanbreken van de dag witte of gele verlichting aan de voorzijde en rode verlichting aan de achterzijde voeren. Overdag moet deze verlichting gevoerd worden als het zicht minder is dan 200 meter. Het rode achterlicht moet bij helder weer ’s nachts over een afstand van 100 meter zichtbaar zijn.

Reflectoren

Tijdens de nacht en op momenten dat het zicht minder is dan 200 meter moeten alle fietsen voorzien zijn van de volgende reflectoren voeren:
– Witte reflector voorzijde
– Rode reflector achterzijde
– Oranje reflectoren op pedalen
– Twee oranje reflectoren tussen spaken of witte strook rond de velg
Standaard fietsen moeten ook overdag voorzien zijn van deze reflectoren. Het is wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de lampen en de reflectoren goed onderhouden zijn en volledig werkzaam zijn.

Verschillende soorten verlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting voor de fiets beschikbaar. Hieronder volgt een kort overzicht van de mogelijkheden.

Klassieke dynamo

De klassieke dynamo kent enkele nadelen. Zo zijn de draadjes die de dynamo verbinden met de lampen erg kwetsbaar. Daarnaast geven de lampen geen licht wanneer je stilstaat.

Naafdynamo

Een naafdynamo is gevestigd in de as van het voorwiel. Deze dynamo geeft een constante, doch minimale weerstand tijdens het fietsen. Een dergelijke dynamo zal nooit slippen en geeft een hoger rendement dan een standaard dynamo.

Batterij verlichting

Batterijverlichting is een ideale verlichting om als extra verlichting bij te hebben. Deze verlichting geeft echter onvoldoende licht om de weg te verlichten. Zeker ’s nachts buiten een stedelijke omgeving is het mogelijk dat je daardoor niet kunt zien of er zich obstakels op de weg bevinden.

Lees meer over fietsverlichting op de volgende pagina van Wikipedia.